Home » Nieuws » JA Worldwide Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2023

JA Worldwide Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2023

13 maart 2023
Categorie: Nieuws
Datum: 13 maart 2023

We kondigen met trots aan dat JA Worldwide is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2023, de tweede dergelijke eer in twee jaar tijd. Jong Ondernemen is lid van JA Worldwide.

Nominaties kunnen alleen worden ontvangen van staatshoofden en bepaalde gekozen functionarissen, universiteitsprofessoren in geselecteerde vakgebieden, voormalige Nobelprijswinnaars en enkele andere opmerkelijke personen. We zijn het afgelopen jaar benaderd door een aantal in aanmerking komende nominatoren en hoewel de identiteit van elke genomineerde officieel 50 jaar anoniem blijft, weten we dat ten minste één van die nominaties is geaccepteerd door het Nobelprijscomité voor de vrede. Mogelijk waren er meer.

JA is 104 jaar geleden opgericht en is nu een van de grootste jongeren-ngo’s ter wereld, die alleen al in het afgelopen jaar meer dan 15 miljoen studenten leerervaringen opleverde voor werk en ondernemerschap. JA is actief in meer dan 100 landen en leert jongeren de vaardigheden en mentaliteit te ontwikkelen om bedrijven op te zetten, zinvol werk te vinden en bloeiende gemeenschappen op te bouwen. In Nigeria leidt JA bijvoorbeeld jongeren op met arbeidsvaardigheden waarvan is bewezen dat ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor lidmaatschap van Boko Haram. In voormalige communistische landen was JA een van de eerste ngo’s die toegang kregen tot scholen, met een leerplan dat jongeren in staat stelt hun eigen toekomst in handen te nemen. In het Midden-Oosten staat JA’s lokale merk bekend als INJAZ (wat ‘prestatie’ betekent in het Arabisch) en biedt training aan jongens en meisjes in gelijke mate, waardoor ze economische onafhankelijkheid krijgen in plaats van te worden gelokt in organisaties die jagen op desillusie van jongeren. En in Noorwegen, waar JA bekend staat als Ungt Entreprenørskap en wordt aangeboden als samenwerking tussen het maatschappelijk middenveld, het onderwijssysteem en het bedrijfsleven, stimuleren jonge mensen hun creativiteit terwijl ze start-ups van de grond af opbouwen.

Dankzij wat ze in JA leren, ontwikkelen studenten ambities die verder gaan dan hun eigen economische beloning, waarbij jonge mensen begrijpen dat ondernemerschap niet alleen een middel is om gezonde financiën voor henzelf en hun gezin te krijgen, maar ook een middel om sociale stabiliteit te cultiveren en gezonde gemeenschappen op te bouwen. JA-studenten en -alumni creëren bedrijven die producten en diensten aanbieden die voorzien in een behoefte van de consument; een ecosysteem van werknemers, partners en leveranciers laten floreren; en ook de wereld fundamenteel transformeren, of in ieder geval hun kleine hoekje ervan.

Impactgegevens hebben aangetoond dat onderwijs in ondernemerschap jongeren niet alleen voorbereidt op ondernemerschap; het ontwikkelt ook werkklare vaardigheden, bevordert creativiteit en bouwt veerkracht op. Voor veel studenten helpt de vroege ervaring als CEO of COO tijdens hun vormende jaren hen om de zelfredzaamheid te ontwikkelen die ervoor zorgt dat ze hun doelen zullen bereiken, ongeacht de uitdagingen die voor hen liggen. JA kan hen ook blootstellen aan een wereld die hun ouders niet aan hen kunnen introduceren en verandert hun levenstraject door beroepsvaardigheden en economische empowerment te bieden.

Gezien ons wereldwijde bereik en een ecosysteem dat een wereldwijde gemeenschap van alumni koestert, bouwt JA ook grensoverschrijdende vriendschappen op die precies versterken wat de wereld nodig heeft: nieuwsgierigheid naar culturele en religieuze praktijken, respectvolle en eerlijke gesprekken, verwachtingen van gelijkheid en gelijkheid kansen en een win-win benadering van conflicten.

Asheesh Advani, CEO van JA Worldwide, deelde zijn mening in reactie op de nominatie: “Vrede is alleen mogelijk als jongeren in alle landen en regio’s economische empowerment hebben. Door kansen, welvaart en zelfvertrouwen te creëren, geeft JA’s werk jongeren in meer dan 100 landen de vaardigheden en mentaliteit om bloeiende gemeenschappen op te bouwen. Al meer dan een eeuw is JA actief in gebieden met politieke instabiliteit, geweld en oorlog, en helpt het jongeren ondernemersvaardigheden en economische veerkracht op te bouwen. Voor dit werk wordt JA Worldwide jaar na jaar erkend als een van de tien beste NGO’s ter wereld, die economische empowerment biedt aan miljoenen jonge mensen.”

Tussen 1901 en 2022 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan 140 laureaten, waaronder 110 individuen en 30 organisaties. Onder die 30 organisaties is een andere organisatie uit de jaarlijkse lijst van top tien ngo’s, Médecins sans Frontières (Artsen zonder Grenzen), die in 1999 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. UNICEF, een andere ngo voor jongeren, ontving de prijs in 1965, na een aantal jaren genomineerd te zijn geweest.

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 13 maart 2023

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!