Home » Nieuws » Nieuw programma Stichting Jong Ondernemen en KVK voor jonge starters Dromen van een eigen bedrijf, maar hoe begin je voor jezelf?

Nieuw programma Stichting Jong Ondernemen en KVK voor jonge starters Dromen van een eigen bedrijf, maar hoe begin je voor jezelf?

14 september 2022
Categorie: Nieuws
Datum: 14 september 2022

Een multimedia-productiebedrijf, een vintage fashion ontwerpstudio, contentcreator, uitgever van een online magazine. Steeds meer jongeren beginnen een eigen onderneming. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een bedrijf opstarten en runnen? Hoe kom je bijvoorbeeld op een idee, hoe pitch je jouw plan, hoe kom je aan geld en hoe maak je er een echt bedrijf van? En hoe doen al die ruim 132.500 andere jonge ondernemers zaken? Om antwoord te geven op deze vragen en meer, lanceren Stichting Jong Ondernemen en de Kamer van Koophandel (KVK) op 14 september a.s. een gezamenlijk programma op kvk.nl/jongondernemen over ondernemen.

Net als volwassenen hebben jongeren dagelijks met ondernemers en hun producten en diensten te maken. En er zijn nogal wat ondernemers in Nederland. In augustus van dit jaar staan er maar liefst 2.269.310 bedrijven bij KVK ingeschreven. Het aantal ondernemers in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is nu 2.950, waarvan bijna de helft handelt via internet en een derde content creëert. Begin 2013 stonden er net iets meer dan 500 jongeren tot 18 jaar met een eigen bedrijf ingeschreven bij KVK. Het aantal is dus maar liefst met 483% gestegen. Nederland kent op dit moment 129.529 ondernemers in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. In 2013 waren dat er ruim 50.000, een groei van 150%. Populair is ook in deze groep het handelen via internet, gevolgd door activiteiten in de culturele sector, in de recreatie en het creëren van content.

Vertrouwd met ondernemerschap
Stichting Jong Ondernemen en KVK hebben de ambitie jongeren vertrouwd maken met het ondernemerschap en te laten zien wat er voor nodig is om te gaan ondernemen. Beide organisaties zijn ervan overtuigd dat het ontdekken en ontplooien van talent én het ontwikkelen van een ondernemende houding bij jongeren in het algemeen, van waarde is voor een succesvolle toekomst. Een toekomst als ondernemende werknemer of baanbrekende ondernemer. Stichting Jong Ondernemen en KVK slaan de handen ineen om alle jongeren in Nederland middelen te bieden om hun kennis, vaardigheden en attitude te ontwikkelen rond ondernemend gedrag en ondernemerschap. Ook willen beide organisaties bijdragen aan een meer divers en inclusief ondernemerschap.

Jonge voorbeelden
Met dit nieuwe programma over ondernemen inspireren beide organisaties jongeren om hun ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Het programma bestaat uit een serie van vier video’s waarin jongeren ‘op stage’ gaan bij jonge succesvolle ondernemers. Het is een kijkje achter de schermen om te onderzoeken of het eigen baas zijn ook iets voor hen is. In de eerste video gaat Viviënne Sluman, student Creative Business aan Saxion Hogeschool en podcastmaker stage lopen bij Moise Trustfull. Moise is mede-eigenaar van een restaurant en cocktailbar in de Pijp in Amsterdam, heeft een eigen sieradenlijn en is contentcreator. Ook kunnen jongeren de KVK Startersdag op 5 november bezoeken en leren van elkaar. Er worden bovendien zes tutorials gemaakt waarin onderdelen van het ondernemerschap, zoals het bepalen van het uurtarief en het maken van facturen, helder worden uitgelegd. Er is een speciale pagina met praktische tips en met inspiratie en informatie voor ouders en grootouders.

 

Aflevering 1: De ondernemersstage van Viviënne Sluman bij Moïse Trustfull

Student Viviënne Sluman stapt binnen bij ondernemer Moïse Trustfull. Moïse is content creator, heeft een eigen kledinglijn en is mede-eigenaar van restaurant Poppy’s. In deze video zie je hoe Moïse al deze activiteiten combineert en hoe Viviënne aan de slag gaat met de stageopdracht. Wil Viviënne, met deze ervaring op zak, nog steeds ondernemer worden?

 

Aflevering 2: De ondernemersstage van Roos Streefkerk en Lara Plugge bij Kiki Bosman

Studenten Roos Streefkerk en Lara Plugge stappen binnen bij ondernemer Kiki Bosman. Kiki heeft een eigen online platform: Girl’s Who Magazine. In deze video zie je hoe een werkdag van Kiki eruitziet. En volg je Roos en Lara in het uitvoeren van de opdracht. Brengen zij het er goed van af? En wat hebben ze van de ondernemersstage geleerd?

 

Aflevering 3: De ondernemersstage van Annebel van Beveren bij Liseth van der Lee

Student Annebel van Beveren stapt binnen bij ondernemer Liseth van der Lee. Zij is, samen met Andrea Garcia, eigenaar van het (online) fashion-bedrijf ENSÕ Vintage. In deze video zie je hoe Annebel het atelier en de winkel bezoekt en zo kennismaakt met de wereld van de duurzame fashion. En je volgt haar aanpak van de opdracht. Annebel wil fashionondernemer worden, is ze dat na deze opdracht nog steeds van plan?

 

Aflevering 4: De ondernemersstage van Luuk van Kwawegen bij Koen Dijkstra

Student Luuk van Kwawegen stapt binnen bij Creativebro Koen Dijkstra. In deze video zie je hoe Luuk kennismaakt met alle ins en outs van het multimediabedrijf van Koen. En je ziet hoe Luuk aan de slag gaat met de stageopdracht. Wat heeft beginnend ondernemer Luuk geleerd van de ervaren Koen?

 

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 14 september 2022

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!