Home » Blog » Starten met ondernemen: hoe maak je een offerte?

Starten met ondernemen: hoe maak je een offerte?

13 februari 2023
Categorie: Blog
Datum: 13 februari 2023

Sta je op het punt om je eigen onderneming te starten, maar weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden? Jong Ondernemen helpt jou om alles op een rijtje te zetten over ondernemen. In deze blog lees je alles over het maken van een offerte en andere tips & tricks.

Je begint bij het kiezen van een rechtsvorm, maar wat past er beter bij jou, freelancer, ZZP’er of een eenmanszaak? Als je in dienstverband gaat werken dan is het vervolgens belangrijk om te denken aan je uurtarief. Nadat deze dingen zijn getackeld is het volgende punt het maken van offertes voor potentiële klanten. In deze blog lees je alles over het maken van een offerte. 

Wat is een offerte precies?

Een offerte is een voorstel van jouw dienst aan een potentiële klant. Je beschrijft welke dienst je precies gaat leveren aan de klant en voor welke prijs. Voordat je een offerte gaat opstellen is het belangrijk om de wensen van de klant duidelijk in kaart te brengen. Ga je een nieuwe huisstijl maken voor een klant? Neem dan alle onderwerpen mee die je gaat aanpakken, zoals kleuren, visitekaartje, logo en bijvoorbeeld de website. 

Vervolgens ga je jouw werkzaamheden duidelijk in kaart brengen en vermeld daarbij de planning en het uurtarief. In het volgende gedeelte staat een duidelijk overzicht over wat er wettelijk in een offerte moet komen te staan. 

Wat moet er wettelijk in een offerte staan?

Je hebt voor jezelf duidelijk wat de precieze wensen zijn van de klant en wat voor werkzaamheden en planning er voor jou bij hoort. Nu ga je over op het maken van een offerte. Denk eraan dat een offerte niet meteen voor een akkoord hoeft te zorgen, het is namelijk een voorstel en nog geen opdracht. 

Er zijn een aantal wettelijke punten waar een offerte aan dient te voldoen. Hieronder is een overzicht weergegeven met die punten. 

  • Je bedrijfsgegevens
  • De gegevens van de klant
  • Datum van de offerte
  • Het offertenummer
  • Samenvatting van de werkzaamheden
  • Uurtarief of projectprijs
  • Geldigheidsduur van de offerte
  • Het recht op een aanbetaling tot 50% van het totaalbedrag
  • Verwijzing naar je algemene voorwaarden

Naast de verplichte punten waar een offerte aan moet voldoen zijn er ook nog een aantal punten die wellicht handig zijn om toe te voegen.

  • inkoopnummer
  • contactpersoon
  • verzoek om ontvangstbevestiging

Let er naast deze punten op dat je op de offerte ook je logo, adres, contact- en bankgegevens zet. 

Offerte vormgeven 

Nu je weet wat er allemaal in de offerte moet komen te staan kan je aan de slag met het vormgeven van de offerte. Er zijn online genoeg gratis websites die je kan gebruiken, maar je kan natuurlijk ook zelf je offerte ontwerpen. Dit kan je bijvoorbeeld doen in Canva, maar ook in word of adobe (als je hier de skills voor hebt). 

Als docent jouw leerlingen kennis laten maken met het ondernemerschap? Bekijk onze programma’s!

Ondernemen is niet alleen geld verdienen, het is kansen zien en deze omzetten in waarde voor anderen. Ook zijn wij van Jong Ondernemen er van overtuigd dat je ondernemen alleen leert door het zelf te doen. Ons motto is daarom: Learning by Doing. 

Wij staan hiervoor doordat wetenschappelijk onderzoek dit heeft uitgewezen. Hierin wordt namelijk aangetoond dat effectief ondernemerschapsonderwijs ruimte biedt aan leuke verrassingen. Hierbij zijn nieuwsgierigheid, passie, ondernemende mindset en identiteitsontwikkeling leeruitkomsten waar een coachende rol van de docent belangrijk is. 

Nieuwsgierig geworden wat ondernemerschapsonderwijs voor jouw leerlingen kan betekenen? Bekijk op onze website alle programma’s voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO. Of neem direct contact op voor de mogelijkheden. 

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 13 februari 2023

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!