2011-2012 Merel Poppeliers
In het schooljaar 2011-2012 deed Merel Poppeliers in groep 8 mee aan het project Pop-up Store. Samen met haar klasgen...
Met een zelfontworpen oprolbare toilettas beleefde Iris van Heesch in het schooljaar 2004-2005 samen met acht andere studentondernemers een groot ondernemersavontuur. Via het SintLucas in Boxtel deed ze mee aan het programma Student Company van stichting Jong Ondernemen. Een van de mooiste ervaringen van haar schooltijd, aldus Iris.
“Het is wel echt een tijd geleden”, begint Iris. “Maar als ik terugdenk aan die periode moet ik meteen aan een paar kernmomenten denken. Zo werden we eerste op de Marktdagen van Jong Ondernemen, mochten we naar de Europese Marktdag in Denemarken en mochten we presenteren op het kantoor van ABN Amro. Dit is me altijd bijgebleven, zo bijzonder om allemaal mee te maken tijdens je studie.”
Het idee van een oprolbare toilettas was begin 2000 nog nieuw, dat verklaarde dan ook het succes van de company Rolin’ Art van Iris. Ze verkochten de ene na de andere toilettas. “We hebben er uiteindelijk een paar duizend verkocht. Het succes kwam ook mede door een aantal publicaties in de media. Zo stonden we onder andere in de Flair. De bestellingen stroomden binnen. Maar dat was tegen het einde van het jaar Student Company van Jong Ondernemen en de voorraad was op. De rest van het team wilde ermee stoppen, maar ik dacht: halloooo, kijk naar al die bestellingen! Ik zag kansen en zou het zo jammer vinden om te stoppen. Dus ik kocht iedereen uit en heb een nieuwe voorraad besteld.” Dit leverde haar uiteindelijk ook een interview in de Viva op. “Toen was het heel bijzonder als een 21-jarige een eigen bedrijf had. Ik kwam in het artikel over het thema ‘bijzondere bijbanen’. Tegenwoordig is een eigen bedrijf op jonge leeftijd niet meer zo uniek als toen haha.”
Maar na een jaar vond Iris het wel mooi geweest en stopte ze met de company. “Ik kwam erachter dat ik ondernemen ontzettend leuk vind en dat het bij me past, maar mijn hart lag niet bij het verkopen van toilettassen. Door mijn deelname aan Student Company ontdekte ik dat ondernemen écht mijn ding is. Want via Jong Ondernemen leer je ondernemen in een veilige omgeving en je ontdekt andere kanten van jezelf. Een programma als Student Company vraagt om andere vaardigheden dan die je in het reguliere onderwijs leert. Ik vind het een mooie en waardevolle toevoeging op het onderwijs. Het was hartstikke tof en het is me altijd goed bijgebleven.” Door haar deelname aan Student Company wist Iris het zeker: ik ga ondernemen. “Jong Ondernemen heeft de basis gelegd voor mijn ondernemerscarrière. Het is echt bizar wat dat jaar me allemaal heeft opgeleverd. Als ik niet had meegedaan, had ik waarschijnlijk niet geweten wat ik zou willen doen qua werk en had ik ook niet ontdekt dat ondernemen het beste bij mij als persoon past.”
Inmiddels heeft Iris al meer dan zes jaar haar eigen bedrijf, Stichting Onbeperkt Genieten, waarbij ze de cultuursector traint om prikkelarm toegankelijk te zijn. “Het is een nieuwe en relatief onbekende vorm van toegankelijk en inclusie voor de cultuursector. Ik train mensen uit die sector, maar ook vakdocenten die lesgeven op speciaal onderwijs. Het begint nu echt te rollen, maar subsidies aanvragen blijft lastig. Het is zo vernieuwend dat ik niet bij veel fondsen terecht kan. Maar die ondernemersdrive zit eenmaal in me, dus ik blijf nieuwe oplossingen bedenken en nieuwe samenwerkingen zoeken. Zo heb ik een samenwerking met de Hersenstichting opgestart. Ze gaan mij de komende jaren ondersteunen, gaaf toch?!”
In het schooljaar 2011-2012 deed Merel Poppeliers in groep 8 mee aan het project Pop-up Store. Samen met haar klasgen...
Met Shirts Unlimited deed Arno Doornekamp in het schooljaar 1993-1994 mee aan een programma van Jong Ondernemen, dest...
Door Tim van Boxtel, 2 mei 2023 “Ik ben, omdat wij zijn.” Hoe zet je de Ubuntu-filosofie als ondernemer om in de ...