Home » Nieuws » De beste studentondernemers van Nederland? Dit zijn ze!

De beste studentondernemers van Nederland? Dit zijn ze!

15 juni 2021
Categorie: Nieuws
Datum: 15 juni 2021
Elk jaar gaat stichting Jong Ondernemen op zoek naar de beste studentondernemers. Ook dit jaar barstte de strijd natuurlijk weer los. Want welke Student Company is de beste van 2021? Tijdens de online finale op dinsdag 15 juni streden 12 teams van mbo- en hbo-studenten tegen elkaar. Wie mag zich een heel jaar de beste Student Company van Nederland noemen? In de categorie mbo won The Kind Case van Hout- en Meubileringscollege uit Rotterdam de titel. En Deskey van Hogeschool lnHolland Alkmaar won in de categorie hbo.

Dit schooljaar deden bijna 4000 studentondernemers van het mbo en hbo mee aan het ondernemerschapsprogramma Student Company van stichting Jong Ondernemen. Tijdens dit programma richten studenten in teamverband een startup op en runnen dit een schooljaar. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product of dienst, schrijven een ondernemingsplan, vergaren startkapitaal en ze gaan ook écht verkopen. Een onderdeel van het programma is de competitie Student Company van het Jaar, hét hoogtepunt van het jaar ondernemen.

Na een online voorronde en een halve finale waarin de jonge studentondernemers onder andere werden beoordeeld op hun pitchvideo en pitch deck, plaatsten twaalf companies (6 in de categorie mbo en 6 in de categorie hbo) zich voor de finale die vanwege het coronavirus online plaatsvond. Tijdens de finale presenteerden de jonge ondernemers zich aan een deskundige jury, die vanuit een studio van B. Amsterdam de pitches live volgde. De opdracht had als titel ‘3 minutes to shine’, dus de teams kregen drie minuten om hun bedrijf en product of dienst zo creatief mogelijk te pitchen aan de jury. Alle docenten, begeleiders, familie & vrienden konden via een livestream de finale volgen die werd gepresenteerd door Ingrid Jansen.

Fotobijschrift: The Kind Case is Student Company van het Jaar 2021 (mbo). Op de foto zie je de jonge ondernemers pitchen voor de jury. Foto: Eva Leget

De grote winnaars…

In de categorie mbo won The Kind Case van Hout- en Meubileringscollege uit Rotterdam de eerste prijs. De company, die wordt gerund door zes 18- en 19-jarige ondernemers, verkoopt duurzame telefoonhoesjes die gemaakt zijn van plantaardige materialen. Is het hoesje aan vervanging toe of vind je ‘m niet meer leuk? Gooi het hoesje dan niet in de prullenbak, want je kunt ‘m in de grond stoppen. Het hoesje lost op en is goed voor de natuur. “Hele goede branding en naam van het bedrijf. Jullie zouden zo de internationale markt op kunnen. Daarbij is het ook een product dat helemaal in deze tijd past, we maken elke dag zó vaak gebruik van onze smartphone”, aldus jurylid Constance Scholten. Magnetti van The Britisch School werd tweede en Strap my Bag van Zadkine derde. De ManpowerGroup Nederland Award voor het beste mvo-studentenbedrijf is gewonnen door GigaGanzenbord van Nimeto Utrecht!

De mbo-jury bestond uit Jeffrey van Meerkerk (ManpowerGroup), Constance Scholten (EarthToday) en Charly van der Straten (Charly Cares).

Fotobijschrift: Deskey is Student Company van het Jaar 2021 (hbo). Op het beeld zie je twee leden van Deskey elkaar omhelzen. Ze zijn super blij met de winst. Op de voorgrond zie je dagvoorzitter Ingrid Jansen en jurylid Gerard van den Broek. Foto: Eva Leget

In de categorie hbo ging Deskey van Hogeschool InHolland Alkmaar met de winst naar huis. De company wordt gerund door vier studentondernemers (22 – 24 jaar). Het team bedacht en ontwikkelde een laptopsteun en opruimbak in één. Dit is dé oplossing voor een fijne en gestructureerde (thuis)werkplek. Het product is ook nog eens duurzaam, want het wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen. “Deskey lost echt een probleem op. De pitch was commercieel, ontzettend goed voorbereid en ze hadden meteen antwoord op de kritische vragen van de jury. Heel goed en daarom dus een zeer terechte winnaar”, aldus jurylid Gerard van den Broek. LUNCHR van Hogeschool Utrecht won de tweede prijs en Studio Swap van Rotterdam Academy de derde. Ook won LUNCHR de Avanade Award voor het team met de beste branding en samenwerking.

De hbo-jury bestond uit Nienke Wouda (Avanade), Antony Jonkman (LXA Advocaten) en Gerard van den Broek (De Ondernemer).

Fotobijschrift: Emjoy van Fontys Hogeschool Eindhoven kreeg de meeste stemmen van het publiek en is Publiekslieveling. Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, reikt de prijs uit. Foto:Eva Leget

Favoriet van het publiek

Naast de titel Student Company van het Jaar 2021 werd er onder andere de Publiekslieveling-prijs uitgereikt. In aanloop naar de finale konden mensen stemmen op hun favoriete Student Company. De companies deden er alles aan om de meeste stemmen binnen te halen en de titel Publiekslieveling te winnen. In totaal is er bijna 4000 keer gestemd. Uiteindelijk mag Emjoy van Fontys Hogeschool Eindhoven zich Publiekslieveling noemen. Emjoy heeft een muziekboek gemaakt waarmee ze mensen met dementie een moment van rust en herkenning willen bieden. Het team wint een interview met De Ondernemer dat op hun website wordt geplaatst én in de gehele krantenoplage van het AD en Het Parool.

We feliciteren alle winnaars en finalisten, want wát een ondernemerstalent. Alle juryleden en andere betrokkenen bedankt voor alles!

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 15 juni 2021

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!