Middelbare scholieren uit België, Italië, Nederland en Roemenië kwamen 14 en 15 mei naar Brussel voor de internationale finale van de Sci-Tech Challenge. In maart was de nationale finale en daar wonnen leerlingen van het Zuider Gymnasium. Zij presenteerden, net als de andere drie buitenlandse teams, hun ideeën aan een internationale jury over hoe ze het Brussels stadsvervoer op een kostenefficiënte manier kunnen upgraden en moderniseren, én de milieueffecten verminderen.
De internationale finale van de Sci-Tech challenge wordt georganiseerd door het Roemeense voorzitterschap van de EU in samenwerking met JA Europe en ExxonMobil. Deze challenge is bedoeld om jongeren van 15 tot 18 jaar te motiveren om een STEM-gerichte loopbaan (Science, Technology, Engineering and Maths) te overwegen, hen bewust te maken van het belang van STEM-vaardigheden en hoe deze vaardigheden kunnen worden toegepast op ondernemende manieren om de uitdagingen aan te gaan. Verder helpt het programma om het bewustzijn van energie gerelateerde problemen te vergroten en biedt het leerlingen praktische ervaringen bij het toepassen van STEM-vaardigheden.
Winnaar
Helaas viel het Zuider Gymnasium niet in de prijzen, want Italië ging er met de winst vandoor. Het winnende team van de Liceo Scientifico Alessandro Antonelli in Noord-Italië stelde voor om het verkeerscongestieprobleem in Brussel op te lossen door een holistische, realistische en toepasbare oplossing voor te stellen, die een app voor de gebruikers combineert, nieuwe technologie in bestaande transportmiddelen en nieuwe soorten voertuigen. “We zijn zo blij en opgewonden dat we de Sci-Tech Challenge 2019 hebben gewonnen”, vertellen de leden van het winnende team. “Deze ervaring heeft ons veel geleerd, van wetenschap tot vaardigheden, zelfvertrouwen en teamwerk. Het winnen van de challenge is een mooie erkenning voor al het werk dat we in dit project hebben gestoken!”
Nikolaas Baeckelmans, vicevoorzitter van EU-zaken, ExxonMobil: “Deze jonge finalisten kwamen allemaal met creatieve ideeën om een zeer complexe uitdaging op te lossen. Na het juryberaad hebben we gekozen voor het Italiaanse team. Hun plan is innovatief, schaalbaar en er is goed gelet op milieuaspecten. We zijn blij verrast over de ideeën die de jonge deelnemers voorstellen!”
Jubileum
Dit jaar viert de Sci-Tech Challenge zijn 10-jarig jubileum. In de loop van de jaren waren er meer dan 65.000 studenten bij betrokken die werden gesteund door 1.700 vrijwilligers van ExxonMobil. De vrijwilligers hebben deelgenomen aan schoolbezoeken om te praten over loopbaankeuzes. De jonge deelnemers deden ook mee aan nationale finales, voordat ze werden geselecteerd voor de grote finale in Brussel.
“We zijn blij dat we het 10-jarig bestaan van de challenge met ExxonMobil kunnen vieren. De Sci-Tech Challenge is een van de eerste STEM-programma’s in Europa en heeft ongelooflijke resultaten opgeleverd voor de duizenden Europese studenten die hebben deelgenomen”, zegt Caroline Jenner, CEO van JA Europe. “We feliciteren het winnende team en bedanken alle vrijwilligers van ExxonMobil die wederom de kracht van teamwerk hebben laten zien. We verheugen ons op voortzetting van onze samenwerking en verdere inspiratie voor jonge Europeanen om STEM-carrières na te streven.”
Over JA Europe
Jong Ondernemen is aangesloten bij JA Europe, de grootste non-profitorganisatie in Europa die zich inzet voor de voorbereiding van jongeren op werk en ondernemerschap. JA Europe is lid van JA Worldwide, dat al 100 jaar hands-on onderwijs faciliteert, ervaringsgericht leren in ondernemerschap, werkgereedheid en financiële basiskennis. JA creëert wegen voor inzetbaarheid, het creëren van banen en financieel succes.
Vorig schooljaar bereikte het JA-netwerk in Europa meer dan 4 miljoen jongeren in 40 landen met de steun van 140.000 zakelijke vrijwilligers en 130.000 leraren en begeleiders.
Over ExxonMobil
ExxonMobil, een van ’s werelds grootste beursgenoteerde energieleveranciers en chemische producenten, ontwikkelt en past technologieën van de volgende generatie toe om op een veilige en verantwoorde wijze te voldoen aan de groeiende wereldwijde behoeften aan energie en hoogwaardige chemische producten.